8-8-8

Am văzut aseară filmul A Family Man (2017, tradus, pe Netflix, Familistul).

Și de aseară îmi tot sună în minte un cod: 8-8-8.

Acel 8-8-8 despre care am citit sau auzit la oameni trecuți de 80, ba chiar de 90 de ani, oameni activi, oameni care văd înaintea lor încă multe realizări – de la a trata în continuare pacienți, la a scrie cărți sau a mai face o descoperire.

Magicul 8-8-8:

8 ore de activitate profesională
8 ore de activitate în scop personal – familie, aer liber, bucurii, plăceri
8 ore de somn

Filmul părea, inițial, genul acțiune, cu un început similar Lupului de pe Wall Street – o încăpere plină de oameni care dădeau telefoane peste telefoane, agitație și vervă. El, familistul, este un tip extrem de competitiv, care ajunge primul la birou și pleacă ultimul. Pe punctul de a deveni numărul 2 în firmă, la concurență milimetrică cu o colegă, face tot posibilul să câștige fiecare dolar în plus, chiar dacă asta înseamnă, uneori, o morală lipsită de moralitate…

Pe de cealaltă parte, familistul are o soție dedicate familiei și 3 copilași, pe care el apucă să îi vadă, de cele mai multe ori, dormind sau aproape adormiți.

”Tati, iar ai pierdut petrecerea de Halloween”.

”Tu vii acasă ca la hotel – să dormi”

 

Merită să ratezi aproape toate întâmplările din viața copiilor și familiei tale?

Răspunde chiar el: ”eu sunt Moș Crăciun pentru voi 365 de zile pe an.”

Până în ziua în care… e lovit de fulger. Metaforic. Drama de acasă nu întârzie să își producă efectele și în activitatea de la birou. Și fulgerul lovește a doua oară.

Povestea lui este povestea multora.

Rate la bancă, un loc mai sus în ierarhia organizației, un comision în plus pentru că ai mai stat 2 ore peste program, grădiniță sau școală privată, ajungi, treptat, la o codare în 2 cifre a vieții tale: 16 – 8.

Când nu ești la birou, ești pe drum. Și, dacă ai ajuns acasă înainte ca toată lumea să adoarmă, mintea ta (ca și telefonul) e conectată tot la job.

Aș zice că încă ești bine, dacă ai 8 ore de somn…

Dar, cum zice Familistul, roate se învârtește.

Într-o zi, te lovește fulgerul. Nu știi exact de unde vine, dar, mai devreme sau mai târziu vine. Și nu pentru că viața e nedreaptă, ci pentru că ai creat un sistem bolnav.

Un sistem pe care îl alimentezi doar financiar – în cazul de față, familia ta – este un sistem bolnav. E ca și cum tu i-ai oferi propriului organism doar hrană și apă – ar supraviețui, dar, mai devreme sau mai târziu, s-ar îmbolnăvi. Pentru că i-ar lipsi bucuria, căldura, iubirea, apartenență – nevoi primare ale omului.

Se ajunge, în epoca noastră, mult prea des la acest mod de viață.

Care, atunci când ești în el, pare fără ieșire – ca un șoarece prins în cursă, între datorii, avansări, bonusuri de performanță. Și, ne spunem noi, toate în numele Familiei.

8-8-8 – cum ajungi la acest echilibru?

Cum ieși din toboganul în care te rostogolești, aparent fără ieșire?

Pentru început, dacă trăiești în filmul acesta, cred că ți-ai face un mare bine să vezi A Family Man. Ar putea fi o zguduială zdravănă, dar cu mari șanse să te trezească. Înainte să te lovească fulgerul.

Am văzut, printre oamenii cu care lucrez, prea mulți ajunși la coaching după ce venise lovitura. Căsătoriți sau nu, cu copii sau nu, ce au în comun acești oameni este că fiecare a dezvoltat un sistem bolnav (fie că era vorba de propriul corp ori de familie sau de firma care le-a devenit casă) și, într-o zi, ”buba” s-a spart. Burn-out, anxietate, depresie, faliment, divorț, familie golită de iubire – toate acestea sunt efectele dezechilibrului instalat cu mult înainte.

Nu vrei să ajungi acolo – nimeni nu vrea. Ce faci pentru asta?

Tratarea efectului asigură doar temporar pacea.

Și atunci mergi la cauză. Cauți răspunsul tău pentru 8-8-8.

Găsești un mod prin care să aduci echilibrul în viața ta.

La mine, răspunsul a venit prin coaching.

Dacă mai ai doar câteva minute pentru tine, îi poți privi și pe ei, alți oameni ale căror vieți s-au transformat, atunci când au găsit instrumentele potrivite.

Este un video scurt, needitat, așa cum a venit el, la cald și pe neașteptate, cu emoții autentice și vorbe din suflet.

Întrebarea esențială nu este deloc ”cum să ies din cursa fără ieșire?”, ci ”chiar vreau să ies?”.

Dacă răspunsul tău e da, vei avea pe loc și soluția. Pentru că, așa cum poate ai aflat deja, atunci când în viața noatră apare o problemă, ea vine automat și cu soluția.

 

Cu drag,
Mioara Șoldan
www.scoalapleiade.ro

 

Mioara Soldan

Certified Coach by ICF

Certified Coach by International Coach Federation (I.C.F.). Fondatoarea Școlii de Coaching Pleiade. Formări relevante: Systemic Coaching, Coaching Fundamentals & Empowering Leadership, Individual & Team Diagnosis for Leaders and Coaches, Delegative Processes for Team and Organisational Coaching Professionals, Entrepreneurs and Managers - formări efectuate cu Alain Cardon, părintele coaching-ului sistemic la nivel mondial. Master Psihodiagnoză Cognitivă și Consiliere Psihologică în cadrul Facultății de Psihologie, U.E.B. Formare și dezvoltare personală în Analiză Tranzacțională și Master NLP. ”Misiunea mea: să creez, alături de comunitatea Pleiade, un sistem alternativ de educație, sistem bazat pe descoperirea propriei identități, a potențialului individual și a dorințelor profunde, motivatoare, care mână omul către acțiune și rezultate.”

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *