FILOSOFIA PLEIADE
Natura este Perfecțiune.
Să stai pur și simplu întins pe pământ, în câmp deschis. Să stai drept, pe picioare, în mijlocul pădurii. Să te așezi pe o plajă, cu fața către mare. Și să privești, cu ochii larg deschiși, cu mintea și cu trupul perfect ancorate în moment.
Iată unele dintre cele mai simple și, în același timp, cele mai eficiente moduri de a-ți găsi răspunsuri și soluții la provocări mari sau mici.
Soluțiile și răspunsurile vin adesea din lucrurile simple.
Privind natura în simplitatea ei complexă înțelegem o mulțime de lucruri:
- interdependența elementelor din sistemul natural,
- efectele unui fenomen (precum vântul) asupra unui întreg ansamblu,
- contribuția fiecărui copac la echilibrul întregului sistem,
- importanța spațiului dintre elementele componente ale sistemului (ce se află între doi arbori vecini – aerul, solul, distanța însăși – influențează conviețuirea și dezvoltarea fiecăruia dintre cei doi arbori)
Dacă faci un scurt exercițiu de imaginație și înlocuiești natura din descrierea de mai sus cu unul dintre sistemele din care faci tu parte – familie, echipă, organizație – ce observi? Și, pornind de la aceste observații, ce poți face tu ca să ajuți sistemul să funcționeze în mod optim pentru fiecare dintre cei implicați?
Natura funcționează perfect pe cont propriu.
Și-atunci, de ce nu ne-am lua natura drept mentor?
Ce ne împiedică să învățăm de la natura, gratis, cum să funcționăm impecabil în echipele, job-urile, familiile noastre?
Să fie oare faptul că noi, oamenii, nu alegem simplitatea?
Sau poate că nu știm cum să extragem simplitatea din complexitate? Sau poate că ne-am pierdut abilitatea de a vedea cu adevărat ceea ce este sub ochii noștri, în timp ce ne-am dezvoltat abilitatea de a presupune?
Noi, la Pleiade, credem că răspunsurile la întrebări și provocări stau în abilitatea de a extrage simplul din complex. Iar natura ne este un excelent ghid și mentor în această direcție.
MISIUNEA PLEIADE
În cuvinte puține, misiunea noastră este aceea de a te învăța cum să vezi simplu în complex, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea sistemelor din care faci parte, acasă și la job.
Învățare pentru viitor, nu doar pentru un obiectiv de azi-mâine.
Odată deprinsă această învățare, mentorul la care te vei putea întoarce oricând va fi natura, vei găsi în mijlocul ei răspunsuri ori de câte ori vei căuta.
Cuvintele-cheie care ne definesc misiunea sunt: Conștientizarea prezentului și Acțiunea în Parteneriat pentru viitor.
Calea prin care am ales să ne îndeplinim misiunea se numește Coaching.
Echipa
Mioara Șoldan, MCC
Master Certified Coach, International Coaching Federation Master Psihologie Clinică și Diagnoză
Cu background academic de lingvist și master în psihologie clinică și diagnoză, ce aș spune totuși că mă definește este un sentiment care mă vizitează constant: sentimentul că în mine locuiește un suflet de ONG-ist.
Probabil cele mai ample și complexe contexte în care am fost prezentă în rol de expert în coaching și/sau diagnoză comportamentală au fost alături de ONG-uri, unde am contribuit sub egida voluntariatului.
- Am obținut cel mai înalt grad internațional de certificare în coaching, Master Certified Coach, în cadrul International Coaching Federation (ICF) ca o consecință, aș zice firească, a pasiunii mele pentru această mentalitate, dar și a muncii și educației continue în acest domeniu;
- În 7 ani de Pleiade, din 2016 până în 2023, am format peste 250 de persoane în coaching, conform celor mai înalte standarde la nivel mondial, setate de ICF, am fost mentor și supervizor pentru 80+ persoane care au dobândit certificări ICF; am dezvoltat și implementat programe de formare în coaching care au primit acreditarea ICF;
- Am dezvoltat și implementat un program de formare în coaching educational, în rol de consultant pentru Banca Mondială;
- Am construit și implementat (și voi continua să o fac) în organizații diverse programe ample ce vizează schimbarea culturilor organizaționale, transformarea tipului de management și dezvoltarea unei mentalități de lider.
Cristina Șoldan Drd.
Cercetător Științific, Institutul Francisc I. Rainer al Academiei Române Psiholog clinician
Sunt ceea ce iubesc!
Sunt un om care iubește frumosul. Pornind chiar de la frumosul vizual. Iubesc să combin culorile – fie că este vorba de haine, de piese de mobilier sau huse de scaune, la mine culoarea nu va fi niciodată întâmplătoare. Acum îmi dau seama că îmi plăcea să pictez când eram mică. În prezent nu mai pictez cu pensulă și cu acurele. Doar pictez. Îmi pictez viața în culorile stărilor mele de spirit.
Frică. Frica e neagră. Așa o văd eu. E întunericul în care ți-e frică să pătrunzi. Eu plec de la premisa că întunericul devine lumină doar dacă ai curaj să pășești în el. Eu îmi fac curaj prin rațiune și pășesc...
Îmi place Bacovia. Sumbru. Trist. Ud. Gri, pentru majoritatea oamenilor. Pentru mine Bacovia e roșu. E intens și interior. Are culoarea sângelui pentru că trăiesc o infinitate de emoții cu fiecare cuvânt în plus spus de Bacovia.
Îl iubesc și pe Minulescu. El e ca mine. Ironic. Autoironic. Face haz de necaz. Îl ador. Minulescu e zâmbet. E mască. E protecție. E roz. E bleu. Ba nu, e verde, e viață. Viață frumoasă indiferent de obstacole și palme…
Cine sunt eu? S-ar putea spune că sunt ceea ce iubesc. Vocea mea interioară îmi spune că sunt ceea ce iubesc.
Sunt pământ. Sunt stabilitate. Sunt forță.
Sunt pământ. Mă dezintegrez uneori și devin ploaie de nisip. Dar am în mine resurse pentru a redeveni pământ solid. Resursa mea e iubirea. Iubirea de oameni.
Vreau să dau sens vieții din mine, din sufletul meu. Pentru mine, pentru alți oameni. Și uneori, când încercările mele eșuează, devin nisip. Zburat de vânt, în voia lui.
Ce știu este că am făcut cât am putut din ceea ce a depins de mine. M-am pregătit. Am învățat. Cred în educație, cred în învățare, în bun simț și măsură. Mi-au fost "predate", probabil încă din prima zi de viață, de către minunații mei părinți. Am fost norocoasă să mă nasc, cresc și dezvolt într-o familie minunată, cu niște părinți și frați minunați.
Am terminat atât facultatea de psihologie, cât și master-ul în psihologie clinică și cognitiv-comportamentală, șef de promoție. Am urmat Școala Doctorală de Medicină și Antropologie Medicală în cel mai înalt for de formare și calificare profesională de excelenţă din România - Academia Română, în cadrul Institutului de Antropologie Francisc I. Rainer, sub bagheta magică a unor oameni și profesioniști de excepție – Domnul Academician Profesor Doctor Constantin Bălăceanu-Stolnici și Doamna Doctor Senior Researcher 1-st degree Cristiana Susana Glavce.
Sunt coach de 7 ani format, desigur, tot într-o școală de prestigiu, una dintre cele mai bune școli de coaching din România – Școala Pleiade, și de data acesta, sub bagheta magică a unui om și profesionist de excepție, Mioara Șoldan, sora mea.
De-a lungul anilor, am urmat numeroase programe de formare, dezvoltare și supervizare - Psihologie Clinică și Cognitiv Comportamentală, Teoria Atașamentului, Analiză Tranzacțională. Interacțiunea directă cu oamenii cu care lucrez în ședințe individuale este o continuare firească a activității de cercetare și o îmbinare perfectă cu lucrul desfășurat în cadrul grupurilor de dezvoltare personală pe care le conduc. La aceste activități, se adaugă și aceea de asociat și trainer în cadrul Pleiade Education System.
Elia Apetroaie
Pleiade Image Director
Coach & Psiholog
Sunt un om liber, aventurier, curios și creativ. Îmi place să mă joc, să mă las inspirată, să inspir și eu la rândul meu, să explorez, să descopăr, să cresc și să simt. Nu o să mint, îmi place confortul, dar mă simt tare satisfăcută și provocată atunci când aleg conștient să ies din cunoscut și să pășesc sfios, dar curios către necunoscut – locul care, din punctul meu de vedere, ne oferă cele mai faine lecții, ne reflectă cele mai ascunse aspecte și ne ajută să evoluăm și să atingem un nivel superior de înțelegere și conștiență.
Diversitatea asta mi-a arătat că printre multele deosebiri se regăsesc și foarte multe asemănări și conexiuni, iar una dintre conexiunile fundamentale ce stă la baza activității și viziunii mele despre lume este cea corp – minte – suflet. Când psihologia și dansul s-au întâlnit, s-a născut proiectul meu de suflet, eMotion (emotion in motion), adică fix ceea ce sunt și îmi place să fac – emoție în mișcare. Explorarea completă a ceea ce suntem (aspecte psiho-emoționale și psiho-somatice), conectare cu propriul trup, conștientizarea emoțiilor și exprimarea lor utilizând mișcarea.
Totodată, poate nu este întâmplător că de mică am apelat, instinctiv, la tehnica jurnalului pentru a-mi naviga propriile ape. De aici se trage oare, aspirația către mea către cuvinte și scris? Nu mă declar scriitoare, însă, așa cum am mai spus, îmi place să mă joc și să creez – iar asta m-a adus și aici, în echipa Școlii Pleiade, unde contribui prin imagine, culoare, cuvinte.
Nu lipsește nici formarea academică și un background profesional tare variat (se pare că nu mă pot încadra într-o singură cutie... și cine zice că trebuie?) – de la limbi străine în liceu, la un master în Psihologia Sănătății (psihologie clinică), la trei formări de lungă durată alături de Pleiade Education System, la un training de Programare Neurolingvistică și alte conferințe și ateliere din domeniul antreprenoriatului, marketingului și al dezvoltării personale/profesionale.
Așadar, cu diverse proiecte profesionale în domeniul comunicării, al dezvoltării personale și al sănătății mintale, scopul meu (ca al nostru, tuturor celor ce activează în domeniu), este să contribui la creșterea conștientizării – iar pentru asta, uneltele mele sunt cele de mai sus.
Am descoperit familia Pleiade încă de la prima grupă de Fundamente a Școlii de Coaching, în urmă cu 7 ani. Astăzi mă regăsesc în culise, alături de membrii echipei Rachetă (țintim sus, către Pleiade) și sunt tare bucuroasă să dau înapoi unui proiect care m-a crescut.
Mioara Șoldan și Cristina Șoldan reprezintă, pentru mine, definiția excelenței și a măiestriei, iar faptul că am avut oportunitatea să le cunosc și să ne fim aproape (chiar și la distanță) în ultimii 8-9 ani, este mai mult decât o binecunvântare. Miroase a geniu în jurul lor. Le sunt veșnic recunoscătoare pentru ceea ce fac și felul în care o fac, pentru motivația, pasiunea și drive-ul pe care le investesc în proiectele lor.
Abia aștept să văd unde o să ne aducă această călătorie împreună. Între timp, mă bucur de drum și bag la cap, mă educ și cresc alături de oameni de excepție.
Andy Bontu
Pleiade Program Director
Coach & Project Manager
Salut, sunt Andy și sportul a fost întotdeauna o parte importanta a vieții mele, chiar de când eram foarte mic. Chiar și atunci când am întâmpinat obstacole de natură fizică, pasiunea mea pentru sport nu a dispărut și am continuat să-l practic. Făcând parte din echipe încă din copilărie, sportul a fost un factor central în dezvoltarea mea personală. Partea de echipă și dezvoltare m-a însoțit pe tot parcursul carierei mele, unde am avut privilegiul de a conduce și de a forma echipe. Chiar dacă uneori m-am simțit nepregătit pentru această responsabilitate, am învățat că provocările vieții ne pot întâmpina în orice moment.
Îmi place să fac parte dintr-o echipă într-un mediu în care există oportunități de creștere și dezvoltare. Aici mă simt în elementul meu și cred că am adus contribuții în echipele în care am activat până în prezent.
Experiența mea în coaching și team coaching mi-a arătat o altă dimensiune a colaborării și conexiunii cu oamenii, reprezentând o nouă provocare în viața mea.
Sunt mereu deschis pentru noi oportunități și îmi place să construiesc conexiuni cu oameni pasionați din lumea sportului și a spiritualității.
Răzvan Stan
Pleiade Web Development Director
Full Stack Web Developer & UI / UX Consultant
Ștefan Neculicioiu
Pleiade Creative Content Lead
Coach, în devenire Psiholog (student)
Am 20 de ani. Sunt student la psihologie, video production artist și youth coach. Mă consider un tip serios și muncitor, însă am și o latură jucăușă și artistică. Îmi place să muncesc pentru ceea ce iubesc, totuși nu aș refuza niciodată o ocazie să mă distrez. Sunt un entuziast al coachingului și al psihologiei. Am o pasiune pentru scris și pentru filme bune.
Aspirațiile mele sunt să devin Master Certified Coach (MCC), psiholog și poate și un scriitor.
După cum reiese și din poezie, simt că școala Pleiade mi-a deschis ochii către calea ce îmi era menită și de-abia aștept să văd ce poate face și pentru alții.
“Un tip, de fel, mai aiurit.
Un sens, o cale nu prea a găsit…
Prin străinătăți o meserie a căutat,
Însă ceea ce a găsit, nu l-a prea încântat.
Până-ntr-o zi ce l-a marcat,
După ce el de coaching a aflat.
Caracterul prin pleiade și l-a făurit
Și cu o promisiune față de maeștri, coach a devenit!
Mai departe el se antrenează,
Calea MCC-ului acesta o urmează.
Mai nou și psihologia îl interesează…,
Iar pe calea-i de acum, viața și-o consideră salvată!”
(Ștefan Neculicioiu, A doua șansă)
Vlad Iordache
Pleiade Event Lead
Coach, în devenire Medic Psihiatru (licean)
Sunt pasionat de coaching, psihiatrie și psihologie și am parcurs până acum două programe de formare: „Nosce te ipsum” (180 de ore de dezvoltare personală focusată pe psihologie practică și instrumente de coaching) și „Pleiade Coaching Fundamentals”, program acreditat de Federația Internațională de Coaching, pe care l-am absolvit cu succes. Pe lângă aceste ore de învățare formală, mai am vreo 17 ani de învățare non-formală – căci familia își pune amprenta, nu-i așa? Și iată o sursă de unde probabil izvorăsc pasiunile mele!
Relaxarea e atunci când mă joc CS și LoL sau mă uit la un film bun. Și unul bun pentru mine este, de exemplu, Interstellar sau Inception.
A face parte din echipa Pleiade este pentru mine o șansă extraordinară de creștere. Da, am primit acest atuu la naștere , dar eu cred că fiecare primim atuuri la naștere, rămâne de văzut ce facem cu ele.
Sunt foarte entuziasmat să fac parte din această călătorie alături de oameni foarte faini, îmi place faptul că în cadrul echipei s-au întâlnit trei generații: asta vine la pachet cu perspective foarte variate asupra proiectelor pe care le construim și aștept cu drag să ne cunoaștem la evenimente!