DESPRE NOI

FILOSOFIA PLEIADE

Natura este Perfecțiune.

Să stai pur și simplu întins pe pământ, în câmp deschis. Să stai drept, pe picioare, în mijlocul pădurii. Să te așezi pe o plajă, cu fața către mare. Și să privești, cu ochii larg deschiși, cu mintea și cu trupul perfect ancorate în moment.

Iată unele dintre cele mai simple și, în același timp, cele mai eficiente moduri de a-ți găsi răspunsuri și soluții la provocări mari sau mici.

Soluțiile și răspunsurile vin adesea din lucrurile simple.

Privind natura în simplitatea ei complexă înțelegem o mulțime de lucruri:

  • interdependența elementelor din sistemul natural,
  • efectele unui fenomen (precum vântul) asupra unui întreg ansamblu,
  • contribuția fiecărui copac la echilibrul întregului sistem,
  • importanța spațiului dintre elementele componente ale sistemului (ce se află între doi arbori vecini – aerul, solul, distanța însăși – influențează conviețuirea și dezvoltarea fiecăruia dintre cei doi arbori)

Dacă faci un scurt exercițiu de imaginație și înlocuiești natura din descrierea de mai sus cu unul dintre sistemele din care faci tu parte – familie, echipă, organizație – ce observi? Și, pornind de la aceste observații, ce poți face tu ca să ajuți sistemul să funcționeze în mod optim pentru fiecare dintre cei implicați?

Natura funcționează perfect pe cont propriu.

Și-atunci, de ce nu ne-am lua natura drept mentor?

Ce ne împiedică să învățăm de la natura, gratis, cum să funcționăm impecabil în echipele, job-urile, familiile noastre?

Să fie oare faptul că noi, oamenii, nu alegem simplitatea?

Sau poate că nu știm cum să extragem simplitatea din complexitate? Sau poate că ne-am pierdut abilitatea de a vedea cu adevărat ceea ce este sub ochii noștri, în timp ce ne-am dezvoltat abilitatea de a presupune?

Noi, la Pleiade, credem că răspunsurile la întrebări și provocări stau în abilitatea de a extrage simplul din complex. Iar natura ne este un excelent ghid și mentor în această direcție.

„What is it that you can uniquely do, that the world of tomorrow needs?” (P. Hawkins)

MISIUNEA PLEIADE

În cuvinte puține, misiunea noastră este aceea de a te învăța cum să vezi simplu în complex, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea sistemelor din care faci parte, acasă și la job.

Învățare pentru viitor, nu doar pentru un obiectiv de azi-mâine.

Odată deprinsă această învățare, mentorul la care te vei putea întoarce oricând va fi natura, vei găsi în mijlocul ei răspunsuri ori de câte ori vei căuta.

Cuvintele-cheie care ne definesc misiunea sunt: Conștientizarea prezentului și Acțiunea în Parteneriat pentru viitor.

Calea prin care am ales să ne îndeplinim misiunea se numește Coaching.

PREZENȚĂ & PARTENERIAT
(susținem oamenii – în procese individuale sau de echipă – să scape de poverile care le înfrânează voința și potențialul; facem asta prin PREZENȚĂ aici și acum, într-o relație de la egal la egal.
OBSERVARE & CONȘTIENTIZARE
creăm pentru oameni spațiul în care învață despre ei și despre relația lor cu tot ceea ce se întâmplă înăuntrul și în afara lor; și numim asta actul de ASCULTARE (noi te ascultăm pe tine pentru ca tu să înveți să te asculți) și de EXPLORARE: ce este cu adevărat important pentru tine și dă sens existenței tale?
ASCULTARE & EXPLORARE
acompaniem oameni și echipe în accesarea cunoașterii lor profunde, care se află dincolo de informațiile raționale; și numim asta actul de trezire prin CONȘTIENTIZARE, ceea ce înseamnă să îți vezi propria realitate pur și simplu, dincolo de matricea de presupuneri care îți limitează potențialul, performanța, succesul.
ALINIERE & EMERGENȚĂ COLECTIVĂ
suntem parteneri în procesul de aliniere dintre noua imagine despre realitate și vechea imagine, susținem oamenii cu care lucrăm în a traduce conștientizările în acțiuni și moduri noi de a-și trăi viața ca DANS al împlinirii,
creăm azi, alături de voi, partenerii noștri, o lume mai bună pentru generațiile de mâine, creând spațiu de EMERGENȚĂ pentru soluții colective, cu miză mult mai mare decât noi înșine.

ECHIPA

Mioara Șoldan, MCC

Master Certified Coach, International Coaching Federation
Master Psihologie Clinică și Diagnoză

Cu background academic de lingvist și master în psihologie clinică și diagnoză, ce aș spune totuși că mă definește este un sentiment care mă vizitează constant: sentimentul că în mine locuiește un suflet de ONG-ist.

Probabil cele mai ample și complexe contexte în care am fost prezentă în rol de expert în coaching și/sau diagnoză comportamentală au fost alături de ONG-uri, unde am contribuit sub egida voluntariatului.

Și înțeleg că, să declar acest lucru pe pagina unei organizații for-profit, poate să sune arogant sau lipsit de autenticitate. Îmi asum critica. ☺ Am fost Președintele ICF Romania (în perioada aprilie 2021-martie 2022) și membru în Board-ul ICF România timp de 4 ani (2019-2023), contribuind cu loialitate la dezvoltarea profesia de coach, la educarea pieței din România în privința coaching-ului profesionist și la promovarea coaching-ului în comunități de business și organizații non guvernamentale Am participat, în calitate de educator în coaching, coach și mentor la taberele de vară ale Asociației Nație prin Educație 3 ani la rând, în contexte ce au implicat sute de elevi de liceu și profesori; am contribuit, în calitate de coach și mentor, la programele educaționale dezvoltate de Asociația pentru Valori în Educație (AVE). Și, cel mai probabil, voi continua să sprijin proiectele care vizează educația în România pentru că, dincolo de un suflet de ONG-ist, în mine bate o inimă de româncă și dorința mea cea mare este să contribui la revoluționarea sistemului educațional din România. În date și cifre mai puțin poetice, iată câteva repere din activitatea mea profesională:
  • Am obținut cel mai înalt grad internațional de certificare în coaching, Master Certified Coach, în cadrul International Coaching Federation (ICF) ca o consecință, aș zice firească, a pasiunii mele pentru această mentalitate, dar și a muncii și educației continue în acest domeniu;
  • În 7 ani de Pleiade, din 2016 până în 2023, am format peste 250 de persoane în coaching, conform celor mai înalte standarde la nivel mondial, setate de ICF, am fost mentor și supervizor pentru 80+ persoane care au dobândit certificări ICF; am dezvoltat și implementat programe de formare în coaching care au primit acreditarea ICF;
  • Am dezvoltat și implementat un program de formare în coaching educational, în rol de consultant pentru Banca Mondială;
  • Am construit și implementat (și voi continua să o fac) în organizații diverse programe ample ce vizează schimbarea culturilor organizaționale, transformarea tipului de management și dezvoltarea unei mentalități de lider.


Programe de coaching și de dezvoltare personală și relațională în ore

+3500 ore de coaching individual și de echipă, sute de clienți, incluzând GM / CEO / board members / senior managers, organizații for-profit & non-profit. Coaching organizational, cu dinamici și arhitecturi complexe, cuprinzând până la 170 de persoane ce lucrau concomitant la un scop comun.

+2000 ore de training în coaching, +250 persoane formate în coaching profesionist.

+2500 ore de co-facilitare în grupuri și echipe, alături de Cristina Șoldan, în cadrul programelor create de noi, orientate către cunoaștere de sine și integrarea experiențială a noi tipare comportamentale și de gândire (fundamentate pe expertiza noastră coroborată, în psihologie, diagnoză, coaching sistemic)

Educație în Coaching

→ MCC – Master Certified Coach, ICF
→ ICF Registered Mentor Coach
→ Certificate in Coaching Supervision
→ International Systemic Team Coaching Certificate, Renewal Associates & AoEC London
→ Certified Executive Coach, The Center for Executive Coaching
→ Systemic Coaching & Empowering Leadership Certificate, Metasysteme
→ Individual and Team Diagnosis Certificate, Metasysteme Coaching

[Citește mai mult...]

Cristina Șoldan Drd.

Cercetător Științific, Institutul Francisc I. Rainer al Academiei Române
Psiholog clinician

Sunt ceea ce iubesc! 
Sunt un om care iubește frumosul. Pornind chiar de la frumosul vizual. Iubesc să combin culorile – fie că este vorba de haine, de piese de mobilier sau huse de scaune, la mine culoarea nu va fi niciodată întâmplătoare. Acum îmi dau seama că îmi plăcea să pictez când eram mică. În prezent nu mai pictez cu pensulă și cu acurele. Doar pictez. Îmi pictez viața în culorile stărilor mele de spirit.

Ce mai pictez eu? Uneori am tendința și de a picta viețile oamenilor din jurul meu. Când văd la oamenii dragi mie cum negarea continuă îi omoară puțin câte puțin, cum singuri își omoară frumosul din ei, am tendința de a interveni. Cu negru, că este puternic, nu poți să te faci că nu-l vezi, că nu este acolo...

Frică. Frica e neagră. Așa o văd eu. E întunericul în care ți-e frică să pătrunzi. Eu plec de la premisa că întunericul devine lumină doar dacă ai curaj să pășești în el. Eu îmi fac curaj prin rațiune și pășesc...

Îmi place Bacovia. Sumbru. Trist. Ud. Gri, pentru majoritatea oamenilor. Pentru mine Bacovia e roșu. E intens și interior. Are culoarea sângelui pentru că trăiesc o infinitate de emoții cu fiecare cuvânt în plus spus de Bacovia.

Îl iubesc și pe Minulescu. El e ca mine. Ironic. Autoironic. Face haz de necaz. Îl ador. Minulescu e zâmbet. E mască. E protecție. E roz. E bleu. Ba nu, e verde, e viață. Viață frumoasă indiferent de obstacole și palme…

Cine sunt eu? S-ar putea spune că sunt ceea ce iubesc. Vocea mea interioară îmi spune că sunt ceea ce iubesc.

Sunt pământ. Sunt stabilitate. Sunt forță.

Sunt pământ. Mă dezintegrez uneori și devin ploaie de nisip. Dar am în mine resurse pentru a redeveni pământ solid. Resursa mea e iubirea. Iubirea de oameni.

Vreau să dau sens vieții din mine, din sufletul meu. Pentru mine, pentru alți oameni. Și uneori, când încercările mele eșuează, devin nisip. Zburat de vânt, în voia lui.

Ce știu este că am făcut cât am putut din ceea ce a depins de mine. M-am pregătit. Am învățat. Cred în educație, cred în învățare, în bun simț și măsură. Mi-au fost "predate", probabil încă din prima zi de viață, de către minunații mei părinți. Am fost norocoasă să mă nasc, cresc și dezvolt într-o familie minunată, cu niște părinți și frați minunați.

Am terminat atât facultatea de psihologie, cât și master-ul în psihologie clinică și cognitiv-comportamentală, șef de promoție. Am urmat Școala Doctorală de Medicină și Antropologie Medicală în cel mai înalt for de formare și calificare profesională de excelenţă din România - Academia Română, în cadrul Institutului de Antropologie Francisc I. Rainer, sub bagheta magică a unor oameni și profesioniști de excepție – Domnul Academician Profesor Doctor Constantin Bălăceanu-Stolnici și Doamna Doctor Senior Researcher 1-st degree Cristiana Susana Glavce.

 
Sunt coach de 7 ani format, desigur, tot într-o școală de prestigiu, una dintre cele mai bune școli de coaching din România – Școala Pleiade, și de data acesta, sub bagheta magică a unui om și profesionist de excepție, Mioara Șoldan, sora mea.

De-a lungul anilor, am urmat numeroase programe de formare, dezvoltare și supervizare - Psihologie Clinică și Cognitiv Comportamentală, Teoria Atașamentului, Analiză Tranzacțională. Interacțiunea directă cu oamenii cu care lucrez în ședințe individuale este o continuare firească a activității de cercetare și o îmbinare perfectă cu lucrul desfășurat în cadrul grupurilor de dezvoltare personală pe care le conduc. La aceste activități, se adaugă și aceea de asociat și trainer în cadrul Pleiade Education System.
[Citește mai mult...]

Andy Bontu

Pleiade Program Director
Coach & Project Manager

Salut, sunt Andy și sportul a fost întotdeauna o parte importanta a vieții mele, chiar de când eram foarte mic. Chiar și atunci când am întâmpinat obstacole de natură fizică, pasiunea mea pentru sport nu a dispărut și am continuat să-l practic. Făcând parte din echipe încă din copilărie, sportul a fost un factor central în dezvoltarea mea personală. Partea de echipă și dezvoltare m-a însoțit pe tot parcursul carierei mele, unde am avut privilegiul de a conduce și de a forma echipe. Chiar dacă uneori m-am simțit nepregătit pentru această responsabilitate, am învățat că provocările vieții ne pot întâmpina în orice moment.

Deși am început cu o pregătire în domeniul finanțelor și băncilor, viața m-a condus rapid în lumea IT-ului. Această schimbare a fost o descoperire pentru mine, și am decis să îmbrățișez această cale cu entuziasm.

Îmi place să fac parte dintr-o echipă într-un mediu în care există oportunități de creștere și dezvoltare. Aici mă simt în elementul meu și cred că am adus contribuții în echipele în care am activat până în prezent.

Experiența mea în coaching și team coaching mi-a arătat o altă dimensiune a colaborării și conexiunii cu oamenii, reprezentând o nouă provocare în viața mea.

Sunt mereu deschis pentru noi oportunități și îmi place să construiesc conexiuni cu oameni pasionați din lumea sportului și a spiritualității.
[Citește mai mult...]

Răzvan Stan

Pleiade Web Development Director
Full Stack Web Developer & UI / UX Consultant

Salutare! Eu sunt Răzvan, specialistul în tehnologie din spatele proiectului Școala Pleiade. De peste 13 ani lucrez în domeniul IT, fiind pasionat de modalitățile prin care tehnologia poate aduce oamenii mai aproape unii de alții și poate simplifica interacțiunea în cadrul unei comunități sau între un business și clienții săi.

Pe lângă programare, sunt foarte interesat și de dezvoltarea personală, leadership și economie. Am studiat Administrarea Afacerilor la facultate și am urmat un masterat în Sisteme Informaționale pentru Afaceri pentru a-mi lărgi orizonturile și a-mi aprofunda cunoștințele economice. Investesc constant la bursă și pe piețele financiare internaționale din 2017.

În 2018, alături de Mioara și Cristina, am absolvit cursurile Școlii de Coaching Pleiade, experiență care mi-a schimbat viața și perspectivele. De atunci, viața m-a purtat pe un drum care m-a adus înapoi la scoală, de data aceasta în culise, ajutând noile proiecte să prindă viață.

[Citește mai mult...]

Ștefan Neculicioiu

Pleiade Content Co-Creator. Project based position.
Coach, în devenire Psiholog (student)

Am 20 de ani. Sunt student la psihologie, video production artist și youth coach. Mă consider un tip serios și muncitor, însă am și o latură jucăușă și artistică. Îmi place să muncesc pentru ceea ce iubesc, totuși nu aș refuza niciodată o ocazie să mă distrez. Sunt un entuziast al coachingului și al psihologiei. Am o pasiune pentru scris și pentru filme bune.

Am o diploma în videografie, obținută în cadrul școlii artistice SAE Amsterdam Institute, cu ajutorul Mioarei Șoldan MCC am avut parte de pregătire în coaching prin cursul de Coaching Fundamentals al școlii Pleiade, iar alături atât de Mioara, cât si de Cristina Șoldan, am terminat un curs de 180 de ore de dezvoltare personală pentru tineri.

Aspirațiile mele sunt să devin Master Certified Coach (MCC), psiholog și poate și un scriitor.

După cum reiese și din poezie, simt că școala Pleiade mi-a deschis ochii către calea ce îmi era menită și de-abia aștept să văd ce poate face și pentru alții.

“Un tip, de fel, mai aiurit.
Un sens, o cale nu prea a găsit…
Prin străinătăți o meserie a căutat,
Însă ceea ce a găsit, nu l-a prea încântat.

Până-ntr-o zi ce l-a marcat,
După ce el de coaching a aflat.
Caracterul prin pleiade și l-a făurit
Și cu o promisiune față de maeștri, coach a devenit!

Mai departe el se antrenează,
Calea MCC-ului acesta o urmează.
Mai nou și psihologia îl interesează…,
Iar pe calea-i de acum, viața și-o consideră salvată!”

(Ștefan Neculicioiu, A doua șansă)
[Citește mai mult...]

Vlad Iordache

Pleiade Event Co-Builder. Project based position.
Coach, în devenire Medic Psihiatru (licean)

Sunt pasionat de coaching, psihiatrie și psihologie și am parcurs până acum două programe de formare: „Nosce te ipsum” (180 de ore de dezvoltare personală focusată pe psihologie practică și instrumente de coaching) și „Pleiade Coaching Fundamentals”, program acreditat de Federația Internațională de Coaching, pe care l-am absolvit cu succes. Pe lângă aceste ore de învățare formală, mai am vreo 17 ani de învățare non-formală – căci familia își pune amprenta, nu-i așa? Și iată o sursă de unde probabil izvorăsc pasiunile mele!

Sunt mai degrabă un om al observației analitice, decât un visător. Mai degrabă un cercetător, decât un imaginator. Îmi place să înțeleg în profunzime funcționarea psihicului uman, inclusiv în partea sa biologică, să descopăr de ce-ul din spatele acțiunilor oamenilor din jurul meu, dar și alor mele. Îmi încarc bateriile în solitudine și în același timp prețuiesc prieteniile adevărate. Mai am încă de lucru la a face diferența între prieteniile adevărate și cele... contextuale / pasagere / interesate. Noroc că am doar 17 ani.

Relaxarea e atunci când mă joc CS și LoL sau mă uit la un film bun. Și unul bun pentru mine este, de exemplu, Interstellar sau Inception.

A face parte din echipa Pleiade este pentru mine o șansă extraordinară de creștere. Da, am primit acest atuu la naștere , dar eu cred că fiecare primim atuuri la naștere, rămâne de văzut ce facem cu ele.

Sunt foarte entuziasmat să fac parte din această călătorie alături de oameni foarte faini, îmi place faptul că în cadrul echipei s-au întâlnit trei generații: asta vine la pachet cu perspective foarte variate asupra proiectelor pe care le construim și aștept cu drag să ne cunoaștem la evenimente!
[Citește mai mult...]